ROOSIN LEIPOMO - PALA HIMANGAN PAIKALLISHISTORIAA
Monet
himankalaiset muistavat ison, kaksikerroksisen rakennuksen, joka sijaitsi likimain
nykyistä paloasemaa vastapäätä, entisen Säästöpankin vieressä. Aika lailla keskellä
kylää. Rakennuksessa sijaitsi Roosin leipomo, jonka yhteydessä toimi aikoinaan myös
ruokatavarakauppa.
Koulumatkani kulki vuosien ajan tuon rakennuksen ohi. Kävellessäni aamuisin bussipysäkille, oli Roosin leipomossa tehty töitä jo tuntitolkulla. Sen merkkinä herkulliset tuoksut tulvivat ohikulkijoiden nenään. Leipä- ja pullataikinat oli valmistettu yön tunteina ja aamuyön aikana ne oli paistettu rapeakuorisiksi ruislimpuiksi, ohrarieskoiksi ja muhkeiksi sekaleiviksi, jotka himankalaiset yleisesti tunsivat nimellä ”keskiruusi”. Myös pullapitkot, bostonkakut ja monet muut makeat herkut oli jo aamuvarhaisella valmistuneet ja pakattuina kuljetettu kauppoihin.
Roosin leipomo oli aikanaan Himangan kyläkuvassa hyvin merkittävä. Olipa häät, syntymäpäivät, ristiäiset tai hautajaiset, oman kylän leipomoa tarvittiin. Sen laatuun ja palveluun luotettiin toki laajasti myös Himangan rajojen ulkopuolella. Hyvä asiakaspalvelu oli leipomolle kunnia-asia. Tilatut tuotteet toimitettiin sovitusti ihmisten kotioville saakka tai suoraan juhlapaikalle, siten kuin oli asiakkaiden kanssa sovittu.
Roosin leipomossa elettiin mukana kylän merkkitapahtumissa. Yksi hyvä esimerkki siitä on vuodelta 1984, kun himankalainen Anna-Liisa Tilus valittiin Miss Suomeksi. Leipomossa ryhdyttiin tuota pikaa kaiken muun työn ohella leipomaan missitorttuja ja kylän omalle missille valmistui myös reilun kokoinen täytekakku kauniine, aiheeseen sopivine koristeluineen.
Leipomo toi kylälle elinvoimaa ja tarjosi työpaikkoja. Työntekijöistä Roosin leipomossa pidettiin hyvää huolta ja monet viihtyivätkin työssään vuosia, jopa vuosikymmeniä. Pisimpään olleet työntekijät ovat todenneet, että kun oli kerran Roosille tullut, ei osannut enää pois lähteäkään. Tämä kertonee siitä, että työnantajan taholta luotettavien ja huolellisten työntekijöiden työpanosta arvostettiin, mikä puolestaan ylläpiti hyvää työilmapiiriä ja tuki työssä jaksamista. Ahkeran työnteon lomassa huumoriakin muistettiin viljellä.
Kun
leipomon perustanut Aarne Roos (1908–1994) ja vaimonsa Saima (1908–1989) vetäytyivät
yrityksen johdosta eläkkeelle, vetovastuun leipomon yritystoiminnasta otti
heidän poikansa Timo (1939–2016) vaimonsa Ritvan kanssa. Heillä molemmilla oli
tuolloin jo pitkä kokemus työstä leipomossa, sillä Timo oli työskennellyt
vanhempiensa yrityksessä hyvin nuoresta pitäen. Ritva oli 20- vuotias
aloittaessaan työn leipomossa. Tuohon aikaan alan koulutus ei ollut
välttämättömyys, vaan työ opittiin tekemällä. Ritva toteaa Aarne Roosin hyvässä
ohjauksessa oppineensa kaiken sen, minkä työ vaati. Hän sanoo appensa olleen erinomainen
opettaja, jolla oli taito neuvoa, kannustaa yrittämään ja antaa hyvin tehdystä
työstä kehuja ja kiitosta.
Työ leipomossa oli jatkuvaa yötyötä, mikä rajoitti elämää monellakin tavoin. Vuorokausirytmi muodostui työn vuoksi omanlaisekseen. Nukkumaan oli mentävä jo alkuillasta, että jaksoi lähteä puolenyön aikoihin leipomoon. Työpäivät venyivät pitkiksi, usein 14- tuntisiksi ja jatkuivat usein vielä senkin jälkeen tilattujen tuotteiden toimittamisella sovittuihin osoitteisiin. Ritva muistelee useamman kerran istuneensa leipomon kuljetusauton takaosassa pidellen hyvin pakattua kerroskakkua pystyssä kuljetuksen aikana varmistaen, että se saatiin ehjänä perille saakka.
Vaikka Roosin leipomon tuotteita oli saatavilla monien kauppojen hyllyillä, ihmiset kävivät niitä ostamassa myös suoraan leipomosta. Saattoi olla joku tietty tuote, johon oli ihastuttu niin, että sitä hankittiin leipomosta kerralla useampi kappale, jotta herkkua riitti sitten vähän pidemmäksi aikaa. Eräs pariskunta kävi ranskanleipäostoksilla säännöllisesti, koska heidän mielestään mistään muualta ei niin hyvää ranskanleipää saanut.
Leipomo sitoi yrittäjäpariskunnan hyvin tiiviisti työhön. Omia työtunteja ei laskettu ja lomat kutistuivat kerran vuodessa pidettävään viikkoon tai pariin. Niinkin lyhyt työstä irtautuminen vaati suuret etukäteisjärjestelyt leipomossa, että asiat hoituivat myös tulevan loman aikana. Ritva antaa edelleen tunnustusta hyville työntekijöille. Hänen mielestään Roosilla ei ollut yhtään huonoa työntekijää, vaan kaikki olivat hyviä.
Roosin leipomo oli perheyritys, jossa työtä teki kolme sukupolvea, myös Ritvan ja Timon pojat. Ritvan mielestä perheyrityksessä tärkeää oli, että oma perhe puhalsi yhteen hiileen ja yhdessä saatiin työntekijätkin mukaan tuohon samaan hiileen puhaltamiseen. Ei käskypolitiikalla, vaan yhteisillä sopimuksilla. Leipomon vuosikymmenten mittaisen olemassaolon aikana monet asiat yhteiskunnassa muuttuivat ja muutosten vaikutus näkyi myös työelämässä, joten neuvottelutaitojakin tarvittiin. Yksi suuri muutos aikanaan oli ammattiliittojen ajama lauantaityön lopettaminen. Siihen löytyi ratkaisuksi, että ryhdyttiin tekemään perjantaisin kahta työvuoroa. Aamuvarhaisella tultiin leipomaan perjantain tuotteet ja iltavuorossa sitten lauantain tuotteet. Ritva naurahtaa, että työvuorojen välissä ehti soittaa tilaukset ja käydä kotona tekemässä viikkosiivouksen. Tällä järjestelyllä saatiin kuitenkin tilatut tuotteet toimitetuksi, lauantait vapaaksi ja kaikki osapuolet olivat ratkaisuun tyytyväisiä.
Ritvan mielestä yrittäjältä vaati paljon työtä sekin, että oppi palvelemaan asiakkaita ja ottamaan vastaan palautetta tehdystä työstä. Positiivinen palaute lämmitti aina mieltä ja oli sanoin kuvaamattoman tärkeää, että kovan työn palkaksi sitä sai. Asiakkaiden tyytyväisyys oli Ritvan mukaan paras palaute työstä. Kaupoista tuli kiitosta hyvistä tuotteista ja muilta leipureilta sai positiivista palautetta. Tuntui mukavalta, kun työtä arvostettiin, eikä kateutta ilmennyt. Suomen leipuriliitto osoitti leipurien ammattikunnalle arvostusta tapahtumien ja juhlien muodossa. Niissä tapaamisissa solmittiin tuttavuuksia ja ystävyyssuhteitakin. Ritva toteaakin työn tuoneen elämään monenlaisia hyviä asioita ja paljon muisteltavaa. Vaikka oman yrityksen pyörittämisessä oli erilaisia aikoja, parempia ja huonompia, asiat saatiin aina luovittua työntekijöiden kanssa ja kaikki hyvät asiat ovat jääneet päällimmäisinä mieleen.
Roosin leipomo toimi menestyksekkäästi vuosikymmenien ajan. Sen toiminta lakkasi Ritvan ja Timon jäädessä eläkkeelle 70- vuotiaina kunnioitettavan pitkän työuran jälkeen.
Yllä olevat mainokset ovat Himanka- lehdestä vuodelta 1981 sekä Ranstakka- lehdestä vuodelta 1984.
Upea kirjoitus, hienosti ja kunnioitettavasti kirjoitettu, kiitos!
VastaaPoistaKiitos palautteesta!
Poista