SAVUKALA HYVÄ KALA
Syyskuun aamu
valkeni kauniina. Vaikka saapunut syksy tuntui jonkinasteisena koleutena ja
viileytenä ilmassa, valaisi aurinko ruskan väreissä hohtavien puiden latvoja ja
kimalteli hentoisessa tuulenvireessä lainehtivan meren pinnalla. Mikä tuuri
ilman suhteen, mietiskelin istuessani aamukahvilla merelle katsellen. Aamu oli
vähän erityinen minulle, sillä olin lähdössä mukaan kokemaan verkkoja. Minut
oli luvattu ottaa kyytiin huolimatta siitä, että akat veneessä kuulemma vievät
kalaonnen. Kalastuksessa minulla oli pelkkä sivustaseuraajan rooli. Tärkeintä
oli kamera, sillä minulle reissun tarkoitus oli kuvien räpsäminen
verkkokalastuksesta ja asialle vihkiytyneistä harrastajista.
Siispä veneeseen.
Valitsin paikkani hytin ulkopuolelta. Istuin konekopan päällä nauttien
auringosta. Tuijottelin ajatuksissani avomerelle ja ilmeisesti viisi meren yllä
kaartelevaa kotkaa olisivat jääneet minulta huomaamatta, ellei veneen
kuljettaja olisi niistä ilmoittanut. Viisi kotkaa tosiaan liiteli upeasti
korkeuksissa. Hieno näky! Niin monta en ole koskaan nähnyt yhdellä kertaa.
Kaksi niistä onnistuin saamaan samaan kuvaan.
Hetken ajettuamme
veneen vauhti hiljeni tuttujen verkkomerkkien tullessa näkyviin. Oltiin jännän
äärellä. Tuleeko kalaa ja minkä verran? Kauan ei tarvinnut arvuutella, sillä hopeisia
kylkiä erottui verkossa tämän tästä. Työnjako kalastajien kesken oli selvä:
toinen ajoi venettä, toinen veti verkkoja ja irrotti niihin uineet kalat
laatikoihin. Varsin jouhevasti homma sujui. Hyvänkokoisia siikoja nousi
tasaiseen tahtiin. Joukossa oli jonkin verran myös ahvenia. Laatikot täyttyivät
ja hymyt kalastajien kasvoilla levenivät. Paluumatka saareen sujui varsin
leppoisissa merkeissä.
Kalahommia oli
kuitenkin jatkettava heti rantaan päästyä. Tuoreet, juuri merestä nostetut
kalat oli perattava. Ahvenet fileoitiin ja fileet vietiin kylmään. Siikoja
ryhdyttiin saman tien savustamaan. Tuli sytytettiin. Savustustynnyrin pohjalle ripoteltiin
purua ja sekaan heitettiin muutama sokerinpala takaamaan siikojen pintaan
kaunis, kullanruskea väri. Tynnyrin sisällä oleva verkko puhdistettiin pitämällä
hetken aikaa tulenliekeissä. Sitten se laitettiin paikoilleen ja sen päälle
ladottiin siiat sopivin välein. Tynnyri asetettiin tulen päälle ja sen puinen
kansi nostettiin paikoilleen. Savu tuprutteli ympäriinsä ja siiat alkoivat
kypsyä. Välillä kantta raotettiin ja kypsymisen etenemistä seurattiin. Kellostakin vähän otettiin aikaa. Kerran
savustamisen aikana tynnyri nostettiin pois tulen päältä, kun siiat
pyöräytettiin toiselle kyljelle tasaisen kypsymistuloksen ja värin saamiseksi.
Savustamisen jälkeen siiat upotettiin suolaveteen, joka oli tehty valmiiksi ensimmäisen siikasatsin kypsyessä. Vadin pohjalle karkeaa merisuolaa ja kiehuva vesi päälle. Siitä seoksesta kalat saivat suolansa, joka niihin ehdottomasti kuuluu. Siellä ne aikansa kelluivat ja välillä niitä vähän paineltiinkin puulastalla, että upposivat kunnolla. Aivan viimeiseksi siiat nostettiin suolavedestä ritilöiden päälle. Siinä ne kuivahtivat ja enimmät suolavedet valuivat pois. Sitten olikin edessä paras osuus – syöminen. Lämmintä savusiikaa. Suurta herkkuahan se on!
Pienessä merenrantapitäjässä kalastuksen perinteet ovat syvällä. Kalastus on ollut elinkeino ja harrastus. Nykyään enemmän harrastus, mutta hienoa on, että sitä pidetään yllä. Itse en kalastamisesta ole innostunut, mutta kyllä verkoilla mukava oli olla hommaa seuraamassa aurinkoisena syyspäivänä. Siikojen savustamista en ole koskaan itse kokeillut, vaikka vierestä olen sitä kyllä seurannut lukemattomat kerrat. Lienen kalahommissa parhaimmillani syömisessä, vaikka kyllä kalaruokien valmistuskin onnistuu.
Taitoa se vaatii, kalastaminen ja kalan käsittely sekä valmistaminen. Ei ole oikotietä olemassa, vaan opeteltava on, jos mielii hyvää saada aikaan. Kalaonneakin tarvitaan, että saalista saadaan. Tällä reissulla tuli todistettua, että akka veneessä ei sitä vie. Paremminkin päinvastoin.
Kiitos mukana olosta. Hyvä reissu.
Hyvä kirjoitus, aivan kuin ois ollut mukana ❤️
VastaaPoistaTuli näläkä , mikä onni ...
VastaaPoista